Hjelp jeg skal på løp

Formelt sett er et BMX-løp et sykkelritt, derfor vil man noen ganger referere til et BMX-løp som et BMX-ritt. De fleste bruker BMX-løp i dagligtale.

Det arrangeres løp i regionen og vi anbefaler alle å være med på disse. Opp til og med 10 år er det ingen tidtaking, og alle deltakerne får premie.

Påmelding til løp skjer også via www.eqtiming.no der alle sykkelløp blir lagt ut. Lag en deltakerprofil på eqtiming, og meld på løp. Erfarne foreldre vil hjelpe dere i gang på første løpet.

Dette er kjørereglene for løp i BMX:

Før løpsstart:

1. Du må være medlem av en sykkelklubb for å delta i et BMX løp. Så meld deg inn i god tid før første løp. https://medlemskap.nif.no/24170
  2. Du må ha lisens for delta i ett sykkelritt/BMX-løp og delta på organisert trening. Lisensen gjelder alle norske ritt/løp og er gratis frem til man er 13 år.  Selv om den er gratis må den fornyes hvert år. Se : eqtiming.no/forside/sykkellisens/
  3. Du må melde deg på via tjenesten eqtiming.no. Klubben bruker spond til kommunikasjon med medlemmer, men påmelding til løpet gjøres på eqtiming.
  4. Dersom rytter er 11 år eller eldre må du ha mylaps tidtakingsbrikke med gyldig abonnement. Du må også ha sideskilt med nummeret ditt.  Les om dette her: https://www.sandnesbmx.no/mylaps-lopstidtaking/
  5. Nummerplate på sykkel, alle ryttere får pr i dag en nummerplate fra klubben på deres første løp. Ved påmelding på første løp blir det tilordnet et nummer som brukes i den videre karriere. Gi beskjed på styret@sandnesbmx.no når du vet du skal være med på ditt første løp slik at vi har tid å lage en plate før løpet.

Hva skal du ta med deg på løp

1. Sykkel , følgende skal sjekkes før du drar på løpet
    1. Kjede er smørt
    2. Bremser fungerer og er ikke nesten-utslitt
    3. Luft i hjulene (les hvor mye trykk hjulet skal ha på siden av dekket)
    4. Det SKAL være plugger i enden av styret, dersom det er åpent «rør» i enden av styret vil du bli nektet start pga. sikkerhet.
    5. Klubben har ikke sykkelmekaniker men mange foreldre kan hjelpe med småting hvis de har anledning. Det er viktig at utstyret er i orden før løpet. Du kan ikke forvente at noe blir reparert på løpet men vi hjelper hverandre så godt vi kan.
  2. Rytter
    1. Hjelm, helhjelm som er festet under haken ved start, dersom rytter IKKE får til dette selv er det deg som foreldre som må hjelpe med dette før start i hvert heat.
    2. Trøye, fortrinnsvis klubbens trøye men andre trøyer er tillatt. Trøye skal være under bukse (stappet oppi buksa)
    3. Hansker, lurt å sette navnelapp på disse.
    4. Bukse egnet for BMX.
    5. Eventuelt sikkerhetsutstyr som brynje eller nakkekrage, dette er ikke påbudt men anbefalt.
    6. Ved dårlig vær, regnjakke uten fast hette (ikke tillatt å sykle med fast hette)
  3. Diverse
    1. Stol til å ha i telt/klubbområde. Barna blir slitne av å sykle og vente, dere kan IKKE forvente at det er ledige stoler til barna. Merk gjerne stolen med navn.
    2. Mat/drikke
    3. Du kan ikke forvente at det er servicepersonell tilgjengelig på løpet så litt verktøy kan være greit å ha med seg.

Hva skjer på løpet

1. Registrering
    1. Klubben har en lagleder som registrerer alle deltakerne innen frist som står i innbydelse. Dersom du er påmeldt og ikke rekker å gi beskjed innen fristen risikerer du å bli slettet fra løpet. Dette gjelder særlig i klassene fra 11 år. Lagleder har ikke mulighet til å lete etter ryttere, så foreldre eller rytter må gå til lagleder og gi beskjed at de er kommet. Lagleder befinner seg i klubbtelt/klubbområde
  2. Trening
    1. Før løpsstart er det trening foreldre/rytter må sørge for at de er på plass når trening starter og avslutter trening når denne er ferdig.
  3. Moto
    1. Et BMX løp består av 3 moto/heat som gir en plassering inn i en kvart/semifinale, ettersom det ikke er rangering av ryttere under 11 år vil det ikke være kvart/semi for disse. Noen løp da ha 4 moto i stedet for 3 for de minste. Dette blir opplyst om fra lagleder/speaker eller innbydelse.
    2. Hver rytter får vite hvilket heat og startspor de skal ha i de 3 motoene før start. Foresatt/rytter har ansvar for at rytter er klar til sitt moto. Klubbens lagleder/lagledere har ikke anledning til dette men vil kunne gi råd og hjelp.
    3. I god tid før sitt moto må ryttere stille seg i start-bås som tilsvarer sitt heatnummer.
    4. Motos kjøres i relativt rask rekkefølge, som oftest vil de yngste kjøre først og så vil de eldre kjøre etterpå. Etter at de eldste er ferdig starter de yngste igjen osv.
  4. Finaler og avslutning
    1. Etter moto kjøres finaler for ryttere fra 11 år.
    2. Lagleder får lister over hvilke ryttere som kjører i finaler og hvilke heat de skal delta i.
    3. I finaler velges startspor ut fra resultater i moto
    4. Nettsiden bmxresultater.no vil på de fleste løp bli oppdatert med startlister, finalelister osv. underveis i løpet.
  5. Premiering
    1. Alle ryttere 12 år og yngre får premie.
    2. Selv om du ikke kommer til finale vil du få premie dersom du er 11-12 år.
    3. Premieutdeling på lokalløp skjer vanligvis ved målgang, på større løp kan det skje sammen med de eldre klassene
Premiesermoni

Teltregler

1. Ta med din egen stol, klubben har noen stoler, disse er fortrinnsvis til lagledere og foreldre som er sporadisk innom teltet.
  2. Sykler skal aldri inn i teltet. De skal stå pent utenfor. Vis respekt for andres sykler og ikke velt/trø på bremsehåndtak osv.
  3. Ikke fyll opp teltet med klær og rot. Pakk ned klær og andre ting du ikke bruker. Det er begrenset plass.
  4. Heng gjerne klær og småting i taket, men ikke heng sykler eller barn i taket.
  5. Ikke sett tingene dine i noen andre sin stol.
  6. Hvis det regner vil alle inn i teltet, dersom det betyr at noen bagger eller klær må ut for at alle får plass så må de plasseres inne i tilhenger, i bilen eller annet sted. Ryttere prioriteres foran ting.